Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Φτιάχνω honeycomb και κάνω hokey pokey και χοροπηδώ!

Φτιάχνω honeycomb και κάνω hokey pokey και χοροπηδώ!




Αναρωτιέστε τι είναι αυτό; Δε θα το κρατήσουμε μυστικό για πολύ… To μυστηριώδες αυτό γλύκισμα θα είναι το θέμα του νέου μας άρθρου!
Το γλύκισμα αυτό κυκλοφορεί με διάφορα ονόματα… Άλλοι το ονομάζουν honeycomb, άλλοι hokey pokey, άλλοι cinder toffee… και άλλες πολλές ονομασίες και εκδοχές που θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια. Εμείς στο νέο, μελένιο μας άρθρο θα το πούμε honeycomb, που στα Αγγλικά σημαίνει κηρήθρα, επειδή αυτό μας ταιριάζει περισσότερο! Θα μάθουμε τί είναι το honeycomb, θα δούμε τα ονόματα και τις εκδοχές του σε όλο τον κόσμο, θα ξεδιαλύνουμε τη μαγεία πίσω από την παρασκευή του και θα φτιάξουμε το δικό μας honeycomb με μέλι έλατου, σε δύο παραλλαγές, με φρέσκια ρίγανη και με σοκολάτα και ανθό αλατιού.
Το honeycomb που φτιάξαμε!
Το honeycomb είναι ένα απλό γλύκισμα που φτιάχνεται μέσα από μια μαγική -ή χημική για τους λιγότερο ονειροπόλους- αντίδραση. Ετοιμάζουμε μια καραμέλα από ζάχαρη, golden syrup και νερό και μόλις φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά μαγειρική σόδα… Το μείγμα αφρίζει και όταν κρυώνει και σταθεροποιείται έχει ως αποτέλεσμα ένα ζαχαρωτό με κυψέλες που μοιάζει με κηρήθρα.
Το δικό μας honeycomb φτιάχνεται με μέλι!
H ιστορία του honeycomb αποτελεί άλλο ένα γλυκό μυστήριο… Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια The Encyclopedia of American Food and Drink του John F. Mariani, το toffee ή taffy είναι ένα ζαχαρωτό από ζάχαρη, βούτυρο και άλλα συστατικά που αποκτά μαστιχωτή υφή και μεγάλη ελαστικότητα χάρη στο μαγείρεμα των συστατικών του. Η βρετανική ονομασία του toffee ή toffy, είναι πιθανό να προέρχεται από το φτηνό ποτό tafia, ένα ρούμι από μελάσα που χρησιμοποιούταν αρχικά για να δώσει γεύσεις στις καραμέλες. Προς το τέλος του 19ου αι. υπήρχε η μόδα στους νέους να συναντώνται και να «τραβάνε» το ελαστικό toffee.
Για να φτιαχτεί η καραμέλα έπρεπε δύο άτομα να κρατάνε τις δύο άκρες με βουτυρωμένα χέρια και να τραβάνε. Πολλές τέτοιες συναθροίσεις νεολαίας διοργανώνονταν στα τέλη του 19ου αι., τα επονομαζόμενα candy pull parties. (πηγή)
Καραμέλες βουτύρου τύπου toffee
Δεν βρήκαμε, δυστυχώς, πληροφορίες για το πότε η μαγειρική σόδα συνάντησε την καραμέλα για να γεννηθεί το cinder toffee ή honeycomb. Ας δούμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά τη χημεία -ή μαγεία όπως είπαμε- πίσω από το εντυπωσιακό γλύκισμα.
Για να φτιάξουμε honeycomb πρέπει καταρχάς να φτιάξουμε μια καραμέλα. Στις περισσότερες συνταγές που βρήκαμε χρησιμοποιείται ζάχαρη και golden syrup ή corn syrup, τα οποία είναι ιμβερτοποιημένα σιρόπια ζάχαρης. Όπως διαβάσαμε στο βιβλίο The Art of French Pastry του Jacquy Pfeiffer, αυτό σημαίνει πως τους έχει προστεθεί ένα οξύ. Χάρη σε αυτό, τα σιρόπια αυτά δεν σκληραίνουν και δεν κρυσταλλώνουν. Χρησιμοποιούνται σε παρασκευές στις οποίες ζεσταίνουμε ζάχαρη, όπως η καραμέλα, το σορμπέ και η ιταλική μαρέγκα, καθώς έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν τη ζάχαρη από το να κρυσταλλώνει ξανά. Την ίδια ιδιότητα έχει το σιρόπι γλυκόζης που βρίσκουμε πιο συχνά στην ελληνική αγορά. Γ’ αυτό τα σιρόπια αυτά χρησιμοποιούνται και στην παρασκευή του honeycomb.
Golden syrup, το χρυσό σιρόπι (πηγή)
Στη δική μας συνταγή εμείς πάντως αντικαταστήσαμε το golden syrup με μέλι έλατου, για γεύση και άρωμα, και μας βγήκε ωραιότατο! Άλλωστε πως γίνεται να φτιάξεις κηρήθρα χωρίς λίγο μελάκι; Μάθαμε πως το μέλι αποτελείται από φρουκτόζη και γλυκόζη με παρόμοια σύσταση με τα σιρόπια ιμβερτοποιημένης ζάχαρης, με μόνη διαφορά με τα προηγούμενα το ότι είναι φυσικά παρασκευασμένο, ενώ τα άλλα σιρόπια είναι τεχνητά.
Στο honeycomb μας χρησιμοποιήσαμε μέλι έλατου της εταιρείας ΚΑΡΑΛΗΣ Προϊόντα Μέλισσας του μελισσοκόμου Γιώργου Καράλη από τον Λούρο Πρέβεζας.
Όσο για το άλλο συστατικό του γλυκίσματος, τη σόδα, από επιστημονική σελίδα μάθαμε πως όταν προσθέτουμε μαγειρική σόδα -διττανθρακικό νάτριο όπως είναι η επιστημονική ονομασία της- στην καραμέλα, η θερμότητα του μείγματος προκαλεί τη διάσπαση του διττανθρακικού νατρίου και την απελευθέρωση φυσαλίδων διοξειδίου του άνθρακα. Οι φυσαλίδες κάνουν το μείγμα της ζάχαρης να διαστέλλεται. Όταν κρυώσει, παραμένει σε αυτή τη μορφή και έτσι προκύπτει η κυψελωτή μορφή του γλυκίσματος.
Μαγειρική σόδα, το μαγικό συστατικό
Η χημική αντίδραση που συμβαίνει είναι ένα εντυπωσιακό πείραμα, που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους. Θέλει μόνο προσοχή, γιατί η καραμέλα έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία (150°C) και όταν αφρίζει είναι επικίνδυνο να καούμε. Πρέπει να φτιάξουμε την καραμέλα μας σε βαθιά κατσαρόλα, και φυσικά αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι να δούνε το πείραμα με προσοχή και από ασφαλή απόσταση!
Υπάρχουν παραλλαγές του honeycomb ανά τον κόσμο; Οι διαφορές αφορούν κυρίως την ονομασία του, αλλά βρίσκουμε και διάφορες ενδιαφέρουσες παραλλαγές στην εμφάνιση του γλυκίσματος. Το όνομα honeycomb, σύμφωνα με την Wikipedia, χρησιμοποιείται στην Μ. Βρετανία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, και το Οχάιο των ΗΠΑ. Ως cinder toffee θα το βρούμε στη M. Βρετανία.
Το hοneycomb μας με μέλι έλατου
Στη Βόρεια Ιρλανδία υπάρχει και το παρόμοιο γλύκισμα Yellowman, μια μαστιχωτή καραμέλα με φωσφοριζέ κίτρινο χρώμα.
Το ιρλανδικό μαστιχωτό γλύκισμα Yellowman (πηγή)
Στο Wisconsin των ΗΠΑ το γλύκισμα που μελετάμε ονομάζεται Angel food candy ή Fairy food candy, δηλαδή καραμέλα των αγγέλων ή των νεράιδων αντίστοιχα. H διαφορά του είναι η επικάλυψη σοκολάτας και το ότι είναι ένα αγαπημένο, παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκάκι.
Χριστουγεννιάτικο Angel food candy ή Fairy food candy από το Wisconsin (πηγή)
Στη Σκωτία το γλύκισμα κυκλοφορεί με το όνομα puff candy, ενώ στη Μασαχουσέτη με το παρόμοιο old fashioned puff. Στις πολιτείες Maine, Washington, Oregon, Utah, California και Michigan των ΗΠΑ τους μοιάζει περισσότερο με αφρό παρά με κηρήθρα, εφόσον ονομάζεται sea foam (αφρός θάλασσας στα Αγγλικά). Σε άλλες πολιτείες ονομάζεται sponge candy, που σημαίνει καραμέλα-σφουγγάρι, ενώ στον Καναδά sponge toffee.
Συσκευασμένο old fashioned puff (πηγή)
Το honeycomb έχει φτάσει και στην Ασία! Στην Νότια Κορέα ονομάζεται dalgona ή ppopgi. Η εμφάνιση του είναι λίγο πιο παιδική, ένας δίσκος με αποτυπωμένα πάνω του σχέδια που στηρίζεται πάνω σε ξυλάκι, σαν γλιφιτζούρι.
Κορεάτικο γλιφιτζούρι dalgona (πηγή)
Στην Ιαπωνία φτιάχνουν το karumeyaki. Η ιαπωνέζικη παραλλαγή μαγειρεύεται με έναν παράξενο τρόπο, μέσα σε μια τεράστια κουτάλα!
Ιαπωνέζικο karumeyaki φτιαγμένο μέσα σε σκεύη-κουτάλες (πηγή)
Ιαπωνέζικο mini karumeyaki φτιαγμένο μέσα σε κουτάλα μαγειρικής (πηγή)
Στη Νέα Ζηλανδία ονομάζεται hokey pokey και θα το βρούμε και σε γεύση παγωτού, το hokey pokey ice cream με κομμάτια από το γλύκισμα μέσα σε παγωτό βανίλιαΌσο για το όνομα, λέτε οι πρώτοι δημιουργοί του να χόρευαν χόκι πόκι και να χοροπηδούσαν; Διόλου απίθανο…
Παγωτό hokey pokey από τη Νέα Ζηλανδία (πηγή)
Στην πραγματικότητα, το όνομα hokey pokey διαβάσαμε πως χρησιμοποιούταν ευρέως τον 19ο και στις αρχές του 20ου αι. στη Μ. Βρετανία για να περιγράψει το παγωτό που πουλούσαν οι πωλητές του δρόμου ή hokey pokey men. Ο όρος καταγράφεται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1884 και στις ανατολικές ΗΠΑ το 1886.
hokey pokey man από εικονογραφημένο βιβλίου (πηγή)
Λέγεται πως οι πωλητές, κυρίως μετανάστες ιταλικής καταγωγής, φώναζαν “Gelati, ecco un poco!” που σημαίνει «παγωτό, ορίστε λίγο» και από εκεί βγήκε η ονομασία hokey pokey, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά. Πάντως η ταυτόχρονη εμφάνιση του όρου στις δύο μεριές του Ατλαντικού δείχνει πως είναι πιθανό να τον έφεραν οι Ιταλοί μετανάστες.
Πάγκος παγωτού (hokey pokey), Λονδίνο, 1884 (πηγή)
Πάγκος παγωτού (hokey pokey), Wilmington, DE, ΗΠΑ, 1910 (πηγή)
Γυρνώντας πίσω στο σήμερα, στη σύγχρονη ζαχαροπλαστικής το honeycomb μπαίνει σαν επιμέρους στοιχείο σε εστιατορικά πιάτα και πρωτότυπες δημιουργίες.
Παρφέ φραγκοστάφυλο, honeycomb και sponge μήλου, δημιουργία του Βρετανού σεφ Kevin Mangeolles (πηγή)
Μήλα με cinder toffee (πηγή)
Ε, εντάξει μάλλον θα σας έχουμε πείσει πια πως αξίζει να κάνετε κι εσείς ένα μικρό, γλυκό πείραμα!

H συνταγή μας

Honeycomb, κηρήθρα με μέλι
Υλικά για το honeycomb
Μέλι70 γρ.
Ζάχαρη140 γρ.
Μαγειρική σόδα1 κοφτή κ.σ.
Νερό3 κ.σ.
Βανίλια1 κάψουλα
Honeycomb με πέντε απλά υλικά, μέλι, ζάχαρη, μαγειρική σόδα και βανίλια, και λίγο νεράκι… Εμείς χρησιμοποιήσαμε μέλι έλατου της εταιρείας ΚΑΡΑΛΗΣ Προϊόντα Μέλισσας για γεύση και άρωμα!
Πώς φτιάχνουμε το honeycomb
Ξεκινάμε φτιάχνοντας μια καραμέλα. Σε μια βαθιά κατσαρόλα (πρέπει να είναι βαθιά γιατί μετά η καραμέλα μας θα αφρίσει!) ρίχνουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά για να μην καεί η καραμέλα.
Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο -εμείς χρησιμοποιούμε ένα απλό θερμόμετρο μαγειρικής, μπορεί να μην είναι ακριβείας, αλλά τη δουλειά του πάνω κάτω την κάνει!- μιας και η καραμέλα μας πρέπει να φτάσει στους 150°C. Αν δεν έχετε και θέλετε να κάνετε την απόπειρά σας, προσπαθήστε να κρίνετε με το μάτι!
Μόλις η καραμέλα πάρει ωραίο χρώμα και φτάσει στους 150°C ρίχνουμε με προσοχή μέσα τη μαγειρική σόδα, ανακατεύουμε γρήγορα με σπάτουλα σιλικόνης και βλέπουμε τη μαγεία να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας! Ρίχνουμε αμέσως το μείγμα σε ένα σκεύος σιλικόνης (για να μην κολλήσει) ή σε ταψάκι με λαδόκολλα.
Μεταφέρουμε αμέσως το μείγμα σε μια αντικολλητική φόρμα.
Τώρα μπορούμε να στολίσουμε την επιφάνεια -εμείς στολίσαμε το μισό με φύλλα φρέσκιας ρίγανης. Στο άλλο μισό, μόλις κρύωσε λίγο, ρίξαμε λιωμένη κουβερτούρα και πασπαλίσαμε με ανθό αλατιού. Το honeycomb πρέπει να είναι σκληρό και γυαλιστερό στην όψη, και μέσα τραγανό.
Πριν προλάβει να κρυώσει, στολίσαμε με τα αρωματικά μας φυλλαράκια.
Ένα γυαλιστερό, λαμπερό honeycomb που κάνει και για καθρέφτης!
Αν σας βγει πολύ μαστιχωτό, σημαίνει πως μάλλον προσθέσατε τη μαγειρική σόδα πολύ νωρίς. Την επόμενη φορά περιμένετε λίγο περισσότερο! Για να καθαρίσετε την κατσαρόλα, όπου θα έχουν πετρώσει τα υπολείμματα της παρασκευής, ρίξτε μέσα καυτό νερό και θα λιώσουν αμέσως.
Honeycomb με φύλλα φρέσκιας ρίγανης από τη μία και σοκολάτα και ανθό αλατιού από την άλλη
Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία ΚΑΡΑΛΗΣ Προϊόντα Μέλισσας και τον μελισσοκόμο Γιώργο Καράλη για τα προϊόντα που μας έστειλε για να στηρίξει τις συνταγές μας! Η συλλογή των διαφόρων ποικίλων μελιού ξεκινάει την άνοιξη από τον κάμπο της Ηπείρου και καταλήγει στην οροσειρά της Πίνδου, όπου το μέλι εμπλουτίζεται με τα διάφορα βότανα που φύονται στα βουνά της. Εμείς δοκιμάσαμε μέλι έλατου, πεύκου, ανθέων, βελανιδιάς, πορτοκαλιάς και ερείκης και ήταν όλα υπέροχα! Βρείτε την εταιρεία στο Facebook και στο Instagram.
Θα κλείσουμε με μια ευχή: οι μέρες όλων μας να είναι γλυκές σαν μέλι! Ίσως η δύσκολη περίοδος που περνάμε να είναι μια ευκαιρία να εκτιμήσουμε τα μικρά πράγματα που τελικά είναι και τα πιο γλυκά!
Δύο κομμάτια honeycomb από το Eat Dessert First Greece με αγάπη!
https://eatdessertfirstgreece.com/






5 σκέψεις για την υγειονομική κρίση και το πώς θα την παλέψουμε

5 σκέψεις για την υγειονομική κρίση και το πώς θα την παλέψουμε

 
coronacrisis-yfanet

-Η κρίση του κορωνοϊού δεν είναι απλά μια φυσική καταστροφή. Δεν είναι ταινία φαντασίας, θεία τιμωρία ή γκαντεμιά του Κυριάκου. Είναι οι δομικές αντιφάσεις ενός τρόπου παραγωγής που νοσεί, που θα ξεζουμίσει τα πάντα για λίγα παραπάνω κέρδη. Δεν πρόκειται για κάποιο κρυφό σχέδιο, ούτε για σκοτεινή συνομωσία. Όλα γίνονται στο φως της ημέρας, μπροστά στα μάτια μας: Οι επιχειρήσεις καταστρέφουν το περιβάλλον για περισσότερα χρήματα, οι αγροκτηνοτροφικές βιομηχανίες δουλεύουν σε υπερεντατικούς ρυθμούς χωρίς απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, τα δάση συρρικνώνονται γιατί τα καταπίνουν οι βιομηχανικές ζώνες και τα προάστια, οι άνθρωποι στιβάζονται σε τερατουπόλεις μέσα σε ανθυγιεινές συνθήκες, χωρίς πρόσβαση στην περίθαλψη. Πριν τον κορωνοϊός ήταν η νόσος των πτηνών, των χοίρων, ο έμπολα, κ.α. Μάλλον έπεται συνέχεια.

– Τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί επέλεξαν να βάλουν σε καραντίνα τον πληθυσμό, για να διασώσουν όση κοινωνική αποδοχή τους απέμεινε και να περιορίσουν την κοινωνική αναταραχή. Τα μέτρα περιορισμού και οι καμπάνιες ¨μένουμε σπίτι¨ φέρνουν όμως στην επιφάνεια κι άλλες αντιφάσεις . Το ίδιο σύστημα που ευνοεί δομικά την δημιουργία νέων ιών, παράγει εξίσου δομικά αυτούς που δεν χωράνε στα μέτρα αντιμετώπισης. Το ¨μένουμε σπίτι¨ και ¨κρατάμε αποστάσεις¨ απευθύνονται σε μια ιδεατή φιγούρα ανθρώπου που δεν είναι μετανάστης, άστεγος, χρήστης, δεν έχει ψυχολογικά προβλήματα, δεν γνωρίζει τι σημαίνει ενδοοικογενειακή βία, δεν πρέπει να βγει για να δουλέψει, κοκ. Το ίδιο περίπου ισχύει για τα επιδόματα.

– Αυτό που σκέφτηκαν οι κυβερνήσεις ως λύση είναι να μας γεμίσουν ενοχές, ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως άρρωστοι, ότι έχουμε ατομική ευθύνη άμα διαδοθεί ο ιος, ότι οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή μπορεί να αποβεί φονική για εμάς ή τους γύρω μας! Τσιμουδιά δηλαδή για την διάλυση του συστήματος υγείας εδώ και χρόνια, και για το ότι δεν γίνονται τέστ σε όποιον ζητάει, πόσο μάλλον για τους λόγους που τέτοιου είδους ιοί πολλαπλασιάζονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Μέσα σε αυτήν την συνθήκη το ¨μένουμε σπίτι¨ σημαίνει ¨ο καθένας να τα βγάλει πέρα μόνος του¨.

– Ο καθένας όμως είμαστε εμείς και εσείς και ενώ η υγειονομική κρίση συνεχίζεται τα άγχη μας και οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται. Πως θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς; Θα έχουμε δουλειά; Αν ναι, με τι μισθό; Τι θα γίνει με τα νοίκια; Με όσους δουλεύουν μαύρα; Σε περίπτωση που δεν το καταλάβετε ήδη, η επίρριψη της ευθύνης για την διάδοση του ιου σε εμάς, είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι η μετακύληση της ζημιάς της κρίσης στις πλάτες μας και τις τσέπες μας.

– Στο ζόφο που μας επιφυλάσσουν για το μέλλον δεν θα την παλέψουμε μόνοι μας. Επιλέγουμε να οργανωθούμε συλλογικά για να διεκδικήσουμε μειώσεις ενοικίων και λογαριασμών, αυξήσεις μισθών, πρόσβαση στη περίθαλψη για όλους και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Καμιά ενοχή για τα αδιέξοδα του κράτους.

Να μην πληρώσουμε την κρίση του κορωνοϊού

Αναδημοσίευση από Φάμπρικα Υφανέτ

https://episkiasis.wordpress.com/2020/05/01/thoughts-coronacrisis-yfanet/

https://anhsyxia.wordpress.com/

Σουηδία: Εστιατόριο θα σερβίρει μόνο έναν πελάτη εξαιτίας κορονοϊού

Σουηδία: Εστιατόριο θα σερβίρει μόνο έναν πελάτη εξαιτίας κορονοϊού

Ένα ιδιαίτερο νέο έρχεται από την Σουηδία, καθώς εστιατόριο ετοιμάζεται να εξυπηρετήσει μόνο έναν πελάτη την ημέρα.
Συγκεκριμένα, ο πελάτης αυτός θα απολαμβάνει το γεύμα του στη μέση ενός χωραφιού και το φαγητό του θα σερβίρεται μέσω μιας τροχαλίας κι ενός καλαθιού.
Το εστιατόριο, που ονομάζεται Μπορντ φορ εν (δηλαδή τραπέζι για έναν) θα ανοίξει στις 10 Μαΐου και θα λειτουργεί μέχρι την 1η Αυγούστου. Η ιδέα ανήκει στο ζευγάρι Ράσμους Πέρσον και Λίντα Κάρλσον.
Η Κάρλσον είναι σεφ και σκέφτηκε τη δημιουργία ενός εστιατορίου που θα προσφέρει ασφάλεια εν μέσω πανδημίας. Η συνταγή είναι απλή και περιλαμβάνει ένα μονό τραπέζι, μια καρέκλα, στη μέση ενός χωραφιού στο Βάρμλαντ της Σουηδίας. Αντί για σερβιτόρους, το φαγητό θα φτάνει κατευθείαν από την κουζίνα στο τραπέζι σε καλάθι που κρέμεται σε σχοινί.
«Θέλουμε να είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε σε αυτόν τον μοναδικό επισκέπτη κατά την προετοιμασία του γεύματος. Αλλά επίσης, είναι ένας τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι μια εμπειρία απαλλαγμένη από τον κίνδυνο του κορονοϊού», επισημαίνει η ίδια. Σίγουρα, πρόκειται για μία καινοτόμα ιδέα.
https://georgepelagia.wordpress.com/
1 ΜΑΪΟΥ, 2020   

Δείτε τι βρήκε στο σπίτι της στην Άνω Γατζέα!

  Δείτε τι βρήκε στο σπίτι της στην Άνω Γατζέα! Δημοσιεύθηκε   11/05/2024 10:43 Μια…σπάνια «αράχνη πασχαλίτσα» εντοπίστηκε πριν λίγες ημέρες...