Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Προσοχή όταν αγοράζετε κονσέρβες – Τι να προσέχετε στην ετικέτα

Προσοχή όταν αγοράζετε κονσέρβες – 

Τι να προσέχετε στην ετικέτα

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα πιστεύεται γενικά, ότι είναι λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα. Μερικοί ισχυρίζονται ότι περιέχουν επιβλαβή συστατικά και πρέπει να αποφεύγονται. Άλλοι λένε ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Τι είναι ακριβώς οι κονσέρβες

Κονσερβοποίηση είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των τροφίμων για μακρές χρονικές περιόδους με τη συσκευασία τους σε αεροστεγή δοχεία. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα, ως ένας τρόπος για να υπάρχει μια σταθερή πηγή τροφής για τους στρατιώτες στον πόλεμο.
Η διαδικασία της κονσερβοποίησης μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από το ένα προϊόν στο άλλο, αλλά υπάρχουν τρία βασικά βήματα:
  • Επεξεργασία: Οι τροφές αποφλοιώνονται, κόβονται σε φέτες, ψιλοκόβονται, αφαιρούνται τα κουκούτσια τους, τα κόκαλα, το κέλυφος, ή ακόμα και μαγειρεύονται.
  • Σφράγιση: Οι επεξεργασμένες (πλέον) τροφές μπαίνουν και σφραγίζονται σε κονσέρβες.
  • Θέρμανση: Οι κονσέρβες θερμαίνονται για να εξοντωθούν τα επιβλαβή βακτήρια και να προληφθεί τυχόν αλλοίωση της τροφής.
Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στην τροφή να είναι ασφαλής για κατανάλωση για 1 έως 5 έτη, ή και περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα πιο κοινά κονσερβοποιημένα τρόφιμα περιλαμβάνουν φρούταλαχανικάόσπριασούπεςκρέατα και θαλασσινά.

Κονσέρβες: Πώς επηρεάζουν την θρεπτικότητα της τροφής

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συχνά πιστεύεται ότι είναι λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα, ή τα κατεψυγμένα, αλλά η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Στην πραγματικότητα, η κονσερβοποίηση διατηρεί τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά της εκάστοτε τροφής.
Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και το λίπος δεν επηρεάζονται από τη διαδικασία. Τα περισσότερα μέταλλα και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες A, D, E και Κ, επίσης διατηρούνται ακέραια.
Ως εκ τούτου, οι μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά δεν χάνουν σε θρεπτικότητα όταν μπαίνουν σε κονσέρβες.
Ωστόσο, επειδή η κονσερβοποίηση περιλαμβάνει και την έκθεση της κονσέρβας σε υψηλή θερμότητα, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β μπορεί να καταστραφούν.
Από την άλλη πλευρά, αυτές οι βιταμίνες είναι ευαίσθητες στην θερμότητα και τον αέρα γενικά, οπότε μπορούν να χαθούν ακόμα και κατά τη διάρκεια της κανονικής επεξεργασίας, δηλαδή με το απλό μαγείρεμα και τις μεθόδους αποθήκευσης που χρησιμοποιούνται στο σπίτι.
Επίσης, ενώ η διαδικασία κονσερβοποίησης μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε ορισμένες βιταμίνες, μπορεί και να αυξήσει άλλες χημικές ενώσεις που κάνουν καλό στην υγεία.
Για παράδειγμα, οι ντομάτες και το καλαμπόκι απελευθερώνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά όταν θερμαίνονται, κάτι που κάνει τις κονσέρβες αυτών των προϊόντων μια ακόμα καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών.

Οι κονσέρβες μπορεί να περιέχουν μικροποσότητες δισφαινόλης-Α

Η δισφαινόλη-Α (Bisphenol-A, ή BPA) είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται συχνά στην συσκευασία τροφίμων, όπως και στις κονσέρβες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η BPA στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να μεταφερθεί από την επένδυση του μεταλλικού δοχείου μέσα στο φαγητό που τρώμε.
Μία μελέτη εξέτασε 78 διαφορετικές κονσέρβες τροφίμων και έδειξε ότι υπήρχαν μικροποσότητες BPA στην περιεχόμενη τροφή σε πάνω από το 90% αυτών. Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφών είναι η κύρια αιτία έκθεσης ενός ατόμου στην BPA.
Αν και τα στοιχεία δεν είναι σαφή, ορισμένες μελέτες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει την BPA με προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου-2 και ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία.
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, ισχύουν μόνο στην περίπτωση που κάποιος καταναλώνει πολύ μεγάλες ποσότητες κονσερβοποιημένων τροφών για πολύ μακρύ χρονικό διάστημα. Μόνο έτσι οι ποσότητες BPA μπορεί να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα, ώστε να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Οι κονσέρβες έχουν πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη, ή συντηρητικά

Αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά προστίθενται μερικές φορές κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης.
Μερικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να έχουν πολύ αλάτι. Αν και αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να είναι πρόβλημα για ορισμένους, όπως τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι κονσέρβες μπορεί, επίσης, να περιέχουν πολύ πρόσθετη ζάχαρη, η οποία μπορεί να έχει πολλαπλές επιβλαβείς συνέπειες στον οργανισμό. Η περίσσεια της ζάχαρης έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου-2.
Μπορεί, επίσης, μια κονσέρβα να περιέχει μια ποικιλία από άλλα φυσικά ή χημικά συντηρητικά.

Τι να προσέχετε, όταν αγοράζετε κονσέρβες

Όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα, είναι σημαντικό να διαβάζετε την ετικέτα και την λίστα συστατικών.
Αν η πρόσληψη αλατιού είναι πρόβλημα για σας, επιλέξτε κονσέρβες που αναγράφουν στην ετικέτα τους “χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο” ή “χωρίς πρόσθετο αλάτι”.
Για να αποφύγετε την επιπλέον ζάχαρη, επιλέξτε φρούτα σε κονσέρβα σε νερό, ή σε χυμό, αντί για σιρόπι.
Μπορείτε, επίσης, να στραγγίσετε και να ξεπλένετε τα τρόφιμα όταν τα βγάζετε από την κονσέρβα, για να μειώσετε το περιεχόμενο σε αλάτι και ζάχαρη.
Πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα δεν περιέχουν καθόλου πρόσθετα συστατικά, αλλά ο μόνος τρόπος για να το δείτε αυτό είναι να διαβάσετε τον κατάλογο συστατικών στην ετικέτα.
https://www.pentapostagma.gr/

Καφές το πρωί: Γιατί πρέπει να μην τον πίνετε με άδειο στομάχι

Καφές το πρωί: 

Γιατί πρέπει να μην τον πίνετε με άδειο στομάχι

Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Τα αντιοξειδωτικά που έχει ο καφές αποτελούν μέρος ενός τύπου οξέος (chlorine genic acid) το οποίο βρίσκεται και σε πολλά φρούτα που τρώτε κάθε μέρα. Ωστόσο, αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στο σώμα σας, ιδιαίτερα αν συνηθίζετε να καταναλώνετε καφέ πριν φάτε οτιδήποτε το πρωί.

Πεπτικά προβλήματα

Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι σκέτου καφέ (φίλτρου, χωρίς γάλα ή ζάχαρη) με άδειο στομάχι διεγείρει την έκκριση του υδροχλωρικού οξέος στην πεπτική οδό. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε ανθρώπους που πάσχουν από γαστρίτιδα. Το υδροχλωρικό οξύ χρησιμοποιείται για να αποσυνθέσει τις τροφές στο στομάχι. Τα πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από αυτό μπορεί να γίνουν αντιληπτά πιο μετά, όταν ο οργανισμός θα αδυνατεί να αφομοιώσει κάποιο βαρύ γεύμα, αφού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποσυντεθούν οι πρωτεΐνες στο στομάχι και το έντερο.
Οι περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καφές δεν πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά το ξύπνημα, γιατί σε αυτή την περίπτωση το επίπεδο της κορτιζόλης στο σώμα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και απαιτείται χρόνος για να σταθεροποιηθεί. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταναλώνετε καφέ μόνο μετά από μία ώρα αφότου ξυπνήσετε το πρωί και οπωσδήποτε αφότου έχετε φάει κάτι.
Η κορτιζόλη ρυθμίζει το εσωτερικό σας “βιολογικό ρολόι” και τα επίπεδα εγρήγορσης του σώματος. Ως εκ τούτου, ο καφές με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο γαστρικού οξέος, φούσκωμα και, ακόμη και εμετό.
Αν δεν έχετε χρόνο για να απολαύσετε ένα πλήρες γεύμα το πρωί, ή “δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας χωρίς καφέ”, προσπαθήστε τουλάχιστον να τον συνοδεύσετε με μια φέτα ψωμί με λίγο βούτυρο.
https://www.pentapostagma.gr/

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Kn-itus cacaturitus–Λεωνίδας ο Ταραντίνος

Kn-itus cacaturitus–Λεωνίδας ο Ταραντίνος

20ΙΟΛ.
Όχ’ εδώ, στρατοκόπε που διψάς· μη σκύβεις για να πιεις· ζέσταν’ ο ήλιος και τα γίδια μαγάρισαν την όχτη· ’σα πέρ’ ανέβα στο βουνό ’που παίζουν οι δαμάλες· κει ’π’ τού τσομπάν’ το πεύκο το ψηλό ’ποδιώχνει το λιοπύρι· θα βρεις νερό εκεί πιο κρούσταλλο κι’ απ’ το θράκικο το χιόνι· από πηγούλ’ αφριστή, στο φαλακρό το βράχο να κυλάει.

μὴ σὺ γ᾽ ἐπ᾽ οἰονόμοιο περίπλεον ἰλύος ὧδε
τοῦτο χαραδραίης θερμόν, ὁδῖτα, πίῃς:
ἀλλὰ μολὼν μάλα τυτθὸν ὑπὲρ δαμαλήβοτον ἄκραν
ταύταν, πὰρ κείνᾳ ποιμενίᾳ πίτυϊ
εὑρήσεις κελαρύζον ἐϋκρήνου διὰ πέτρης
νᾶμα, Βορειαίης ψυχρότερον νιφάδος.
Επίγραμμα–Λεωνίδας ο Ταραντίνος (3ος αιώνας π.Χ)
Προφητικό, διδαχτικό και επίκαιρο [είθε να είχε μελοποιηθεί από την κ. Βουφίλιου!]
https://waltendegewalt.wordpress.com/feed/rss/
https://anhsyxia.wordpress.com/

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Έγκαυμα: Τι πρέπει να κάνετε αν καείτε από τον ήλιο; – Εικόνες

Έγκαυμα: 

Τι πρέπει να κάνετε αν καείτε 

από τον ήλιο; – Εικόνες

Το ηλιακό έγκαυμα είναι πολύ συνηθισμένο ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, πώς μπορούμε όμως να το αντιμετωπίσουμε;
Η ηλιοθεραπεία κρύβει τον κίνδυνο να καείτε από τον ήλιο. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτά τα εγκαύματα είναι αρκετά σοβαρά.
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που πάθουν έγκαυμα από τον ήλιο και ακολουθούν θεραπείες που αντί να μειώνουν, επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Ηλιακό έγκαυμα: Φωτογραφίες – παραδείγματα

έγκαυμα
Περίπτωση περιορισμένου εγκαύματος όπου το δέρμα ξεφλουδίζει
έγκαυμα
Περίπτωση σοβαρού εγκαύματος (2ου βαθμού) με πλήθος από φουσκάλες με υγρό στο δέρμα
έγκαυμα
Περίπτωση εκτεταμένου εγκαύματος

Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που πάθετε έγκαυμα από τον ήλιο

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που θα σας ανακουφίσουν από το τσούξιμο, τον πόνο και την δυσφορία. Οι 10 καλύτερες είναι οι εξής:

1. Τοποθετήστε μία κρύα κομπρέσα στο δέρμα που έχει πληγεί.

2. Κάντε ένα δροσερό ντους ή μπάνιο.

  • Προσθέστε ένα φλιτζάνι ξύδι μηλίτη στην μπανιέρα για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του pH στο σημείο της επιδερμίδας που έχει καεί και να συμβάλλει στην επούλωση του εγκαύματος.
  • Κάντε μπάνιο μέσα σε νερό με πλιγούρι βρώμης. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την φαγούρα.

3. Χρησιμοποιήστε λοσιόν που περιέχουν αλόη βέρα για να απαλύνετε και να ενυδατώσετε το δέρμα.

  • Ορισμένα προϊόντα αλόης περιέχουν και λιδοκαΐνη, ένα αναισθητικό που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου.

4. Εφαρμόστε φαρμακευτικές αλοιφές με 1% υδροκορτιζόνη για ανακούφιση από τον πόνο, την φαγούρα και το πρήξιμο.

5. Πάρτε αναλγητικά, όπως ιβουπροφαίνη και ναπροξένη για λιγότερο πόνο και μείωση στην φλεγμονή.

6. Εφαρμόστε δροσερό, όχι κρύο, γάλα με ένα καθαρό πανί στο δέρμα σας.

  • Το γάλα θα δημιουργήσει μια επίστρωση πρωτεΐνης που θα σας βοηθήσει στην μείωση της δυσφορίας και των ενοχλήσεων από το έγκαυμα.

7. Η βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από τα ηλιακά εγκαύματα.

  • Χρησιμοποιήστε έλαιο βιταμίνης Ε στο δέρμα, ή πάρτε μια κανονική δόση με τη μορφή συμπληρώματος.

8. Εφαρμόστε φρέσκο, κρύο τσάι στο δέρμα με ένα καθαρό πανί.

  • Το ταννικό οξύ στο μαύρο τσάι βοηθά στην άντληση της θερμότητας από το έγκαυμα και στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH.

9. Τα αγγούρια έχουν φυσικές αντιοξειδωτικές και αναλγητικές ιδιότητες.

  • Βγάλτε κρύα από το ψυγείο και πολτοποιήστε τα στο μπλέντερ για να δημιουργήσετε μια πάστα.
  • Στη συνέχεια εφαρμόστε τη στις πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου.

10. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

  • Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό, φορέστε προστατευτικά ρούχα και αποφεύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο.
https://www.pentapostagma.gr/

ΕΦΚΑ: Ποιος είναι σήμερα ο μέσος μισθός στην Ελλάδα;

ΕΦΚΑ:

Ποιος είναι σήμερα ο μέσος μισθός στην 

Ελλάδα;

Πού κυμαίνεται ο μέσος μισθός στη χώρα μας την περίοδο που διανύουμε;
Στα 50,41 ευρώ ανήλθε το μέσο ημερομίσθιο σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων και ο μέσος μισθός ανήλθε στα 1.175,83 ευρώ. Στη μερική απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο και ο μέσος μισθός διαμορφώθηκαν στα 23,25 ευρώ και στα 391,31 ευρώ, αντίστοιχα.
Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από την επεξεργασία των «Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων» (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν για τον Ιανουάριο του 2019 και από τις εγγραφές οι οποίες έχουν ελεγχθεί, κατά το χρόνο επεξεργασίας.
Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), υποβλήθηκαν και επεξεργάστηκαν ΑΠΔ από 251.524 κοινές επιχειρήσεις και 9.742 από οικοδομοτεχνικά έργα. Ο αριθμός των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν δηλωθεί στις ΑΠΔ ανέρχεται σε 2.068.274, εκ των οποίων 2.035.736 σε κοινές επιχειρήσεις και 32.538 σε οικοδομοτεχνικά έργα.
Δημογραφικά στατιστικά στοιχεία
Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 53,63% των ασφαλισμένων στο σύνολο των επιχειρήσεων και το 52,90% στις κοινές επιχειρήσεις. Στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 56,61%, ενώ με μερική απασχόληση το 44,94%.
Στο σύνολο των επιχειρήσεων, 21,88% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 51,31% έως 39 ετών. Επίσης, 70,10% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 70,21% και στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 62,96%. Τέλος, στο σύνολο των επιχειρήσεων, 19,80% των ασφαλισμένων είναι 50 έως 64 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 19,58% και στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 33,78%.
Στο σύνολο των ασφαλισμένων, 90,47% έχουν ελληνική υπηκοότητα, 1,48% άλλης χώρας Ε.Ε. και 8,06% χώρας εκτός Ε.Ε.. Στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις, 91,11% έχουν ελληνική υπηκοότητα, 1,46% άλλης χώρας Ε.Ε. και 7,43% χώρας εκτός Ε.Ε., ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 50,49%, 2,46% και 47,05%.
Οι αλλοδαποί άνδρες αντιπροσωπεύουν το 11,64% των ασφαλισμένων ανδρών και οι αλλοδαπές γυναίκες το 7,10% των ασφαλισμένων γυναικών.
Στο σύνολο των αλλοδαπών ασφαλισμένων, 51,16% έχουν αλβανική υπηκοότητα. Στους αλλοδαπούς άντρες, 52,11% είναι αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι υπήκοοι του Πακιστάν με 11,65%, και του Μπανγκλαντές με 5,54%.
Στις αλλοδαπές γυναίκες, 49,36%, είναι αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι ασφαλισμένες βουλγαρικής υπηκοότητας με 7,54% και ρουμανικής με 7,14%.
Η οικονομική δραστηριότητα των ασφαλισμένων έχει, ως εξής:
Στο σύνολο των ασφαλισμένων, 21,95% απασχολείται στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 13,04% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 12,93% στον κλάδο «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια». 22,33% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα απασχολείται στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 12,43% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 11,90% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια». 21,82% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας Ε.Ε. απασχολείται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», 16,36% στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» και 16,18% στη «Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας».
Στους ασφαλισμένους αλβανικής υπηκοότητας, 23,61% εργάζεται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», 19,71% στις «Κατασκευές» και 17,93% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες».
Στους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασφαλισμένους, πλην αυτών της Ε.Ε. και των Αλβανών υπηκόων, 22,53% απασχολείται στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 22,12% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 21,66% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια».
Από τους εργαζόμενους στις «Κατασκευές», το 30,02% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 4,04% των ασφαλισμένων.
Από τους εργαζόμενους σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», το 16,72% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 12,93% των ασφαλισμένων.
Ακόμη, από τους εργαζόμενους στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες», το 13,79% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 13,04% των ασφαλισμένων.
Η κατηγορία επαγγέλματος στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις, είναι «Υπάλληλοι Γραφείου» με ποσοστό 22,85%. 26,06% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα είναι «Υπάλληλοι Γραφείου», 21,34% είναι «Απασχολούμενοι στην Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές», ενώ 13,07% είναι «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες». 29,19% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας Ε.Ε. είναι «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», 22,23% απασχολούνται στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και 22,11% είναι «Υπάλληλοι Γραφείου».
Οι ασφαλισμένοι αλβανικής υπηκοότητας στη συντριπτική τους πλειονότητα (49,67%) απασχολούνται ως «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», 21,84% απασχολούνται στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και 9,88% ως «Ειδικευμένοι Τεχνίτες». Σχετικά με τους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασφαλισμένους, πλην αυτών της Ε.Ε και των Αλβανών υπηκόων, 43,41% απασχολούνται ως «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», 21,25% στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και 11,79% ως «Υπάλληλοι Γραφείου».
Βασικά στοιχεία μηνιαίας απασχόλησης
Στο σύνολο των ασφαλισμένων, η μέση απασχόληση είναι 21,30 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,42 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 13,16.
Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανήλθε στα 50,41 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.175,83 ευρώ. Αντίστοιχα, στη μερική απασχόληση, ανήλθαν στα 23,25 ευρώ και 391,31 ευρώ. Στα οικοδομοτεχνικά έργα, το μέσο ημερομίσθιο διαμορφώθηκε στα 39,64 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 521,66 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι στις κοινές επιχειρήσεις η μέση απασχόληση και το μέσο ημερομίσθιο έχουν υπολογιστεί για τις ασφαλιστέες ημέρες, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα για τις πραγματοποιηθείσες ημέρες.
Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 63,15% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από 10 μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται στο 60,63%.
Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 87,57% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 98,51%.
Σύγκριση βασικών μεγεθών Ιανουαρίου 2019-Δεκεμβρίου 2018
Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 1,44%, στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 14,94% και στο σύνολο των επιχειρήσεων κατά 1,69%.
Ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων μειώθηκε κατά 3,75%.
Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 1,23%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 2,95% και στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 1,28%.
To μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,09% και στα οικοδομοτεχνικά έργα κατά 3,04%.
Ο μέσος μισθός στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 1,33% ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα παρέμεινε σταθερός.
Σύγκριση βασικών μεγεθών Ιανουαρίου 2019-Ιανουαρίου 2018
Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 5,72%, στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 7,69% και στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 5,75%. Ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξήθηκε στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση κατά 7,76%, ενώ με μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,66%.
Ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 5,63%.
Το ποσοστό των ασφαλισμένων γυναικών επί του συνόλου των ασφαλισμένων αυξήθηκε από 46,33% στο 46,37%.
Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,52%, και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 1,35%.
Το μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 0,23%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 1,69% και στο σύνολο κατά 0,25%.
Ο μέσος μισθός αυξήθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 0,27% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 3,01%.
Στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 0,55%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 0,77%.
https://www.pentapostagma.gr/

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΤΥΧΕ σε μια φίλη μου ένα απρόσμενο "λαχείο". Δεκαοκτώ μήνες νωρίτερα παραιτήθηκε από τη δουλειά της ως νοσοκόμα και πήγε να δουλέψει κοντά σε δυο φίλους της που είχαν ανοίξει μια μικρή επιχείρηση στον τομέα τηςυγείας. Αυτή η επιχείρηση όμως είχε μεγάλη επιτυχία και σύντομα εξαγοράστηκε από κάποιο μεγάλο εταιρικό συγκρότημα έναντι ενός υπέρογκου ποσού. Και καθώς η φίλη μου είχε αγοράσει μετοχές της εταιρείας στην αρχική τιμή της εκδόσεως τους, βγήκε από αυτή την εξαγορά πνιγμένη στα λεφτά από τα δικαιώματα των μετοχών της και έτσι αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των τριάντα δύο ετών. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε και όταν την είδα την ρώτησα αν χαίρεται που συνταξιοδοτήθηκε. να σου πω», απάντησε, «είναι καταπληκτικό να μπορώ να ταξιδεύω και να κάνω τα πράγματα που ήθελα πάντα να κάνω. Αλλά...», πρόσθεσε, «είναι περίεργο. Όταν μου πέρασε ο αρχικός ενθουσιασμός για όλα αυτά τα χρήματα που είχα αποκτήσει, η ζωή μου ξαναπήρε την κανονική της μορφή. Φυσικά έγιναν αλλαγές - απέκτησα καινούργιο σπίτι, αυτοκίνητο κλπ. – αλλά γενικά δεν νομίζω ότι είμαι πιο ευτυχισμένη από ότι ήμουν πριν».

Την ίδια περίπου εποχή που η φίλη μου απολάμβανε τα κέρδη από το "λαχείο" που της έτυχε, ένας άλλος φίλος μου της ίδιας ηλικίας έμαθε πως είχε προσβληθεί από τον ιό του Έιτζ. Μιλήσαμε για το πώς αντιμετώπιζε την τωρινή του κατάσταση. «Φυσικά στην αρχή μου ήρθε σαν μια ολική καταστροφή», είπε. «Μου πήρε σχεδόν ένα χρόνο για να αποδεχτώ το γεγονός ότι είχα προσβληθεί από τον ιό. Αλλά τον τελευταίο χρόνο τα πράγματα άλλαξαν. Είναι σαν να αποκομίζω περισσότερα από την κάθε μέρα απ' ό,τι μπορούσα πριν μου συμβεί αυτό. Και καθώς τώρα ζω την κάθε μου στιγμή, νιώθω πιο ευτυχισμένος από ποτέ. Απλά νιώθω πως κάθε μέρα εκτιμώ όλο και περισσότερο τα πράγματα της ζωής και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλωθεί κανένα από τα σοβαρά συμπτώματα του Έιτζ πάνω μου και μπορώ να απολαύσω πραγματικά αυτά που έχω. Και παρόλο που θα προτιμούσα να μην είχα προσβληθεί από τον ιό του Έιτζ, πρέπει να παραδεχθώ ότι κατά κάποιο τρόπο αυτό έχει αλλάξει τη ζωή μου... με θετικό τρόπο...» 
«Με ποιον τρόπο;», ρώτησα. 
«Για παράδειγμα, είχα πάντα όπως γνωρίζεις την τάση να είμαι ένας αμετάπειστος υλιστής. Αλλά καθώς τον τελευταίο χρόνο συμβιβάστηκα με τη θνητότητα μου, αυτό μου αποκάλυψε
έναν ολοκληρωτικά καινούργιο κόσμο. Έχω αρχίσει να ανακαλύπτω την πνευματικότητα για πρώτη φορά στη ζωή μου, διαβάζοντας πολλά βιβλία πάνω στο θέμα αυτό και συζητώντας
με ανθρώπους... ανακαλύπτοντας έτσι τόσα πράγματα, που δεν είχα ούτε καν σκεφτεί παλιότερα. Με κάνει να ενθουσιάζομαι μόνο και μόνο που θα σηκωθώ το πρωί και θα δω τι θα φέρει η
καινούργια μέρα». Και οι δύο αυτοί άνθρωποι επιβεβαίωναν το αξιοσημείωτο γεγονός ότι η ευτυχία καθορίζεται περισσότερο από την κατάσταση τον πνεύματος μας παρά από εξωτερικά γεγονότα. Η επιτυχία μπορεί να καταλήξει σε μια παροδική αίσθηση ευχαρίστησης ή η τραγωδία απορεί να μας οδηγήσει σε μια περίοδο κατάθλιψης, αλλά αργά ή γρήγορα το συνολικό επίπεδο ευτυχίας μας τείνει να επανέλθει σε μια ορισμένη βασική γραμμή. Οι ψυχολόγοι ονομάζουν αυτή τη διαδικασίαπροσαρμογή, και μπορούμε να επισημάνουμε πως αυτή η αρχή λειτουργεί στην καθημερινή μας ζωή. Μ ι α αύξηση μισθού, ένα καινούργιο αυτοκίνητο ή η εκτίμηση των συναδέλφων μας μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση μας για ένα χρονικό διάστημα, αλλά σύντομα επιστρέφουμε στο συνηθισμένο μας επίπεδο ευτυχίας. Με τον ίδιο τρόπο, μια λογομαχία με ένα φίλο, ένα αυτοκίνητο στο συνεργείο ή ένας ασήμαντος τραυματισμός μπορεί να μας δημιουργήσουν κακή διάθεση, αλλά μέσα σε μερικές μέρες το ηθικό μας επανέρχεται. Αυτή η τάση δεν περιορίζεται στα τετριμμένα καθημερινά γεγονότα, αλλά διατηρείται κάτω και από τις πιο ακραίες συνθήκες θριάμβου ή καταστροφής. Ερευνητές, ρωτώντας τους κερδισμένους του λαχείου της πολιτείας του Ιλινόις και τους Άγγλους νικητές του μπιλιάρδου, για παράδειγμα, βρήκαν πως η αρχική ευεξία τους τελικά ξεθύμανε και οι νικητές γύρισαν στη συνηθισμένη ακτίνα δράσης τους, δηλαδή στην ευτυχία που βίωναν υπό κανονικές συνθήκες. Και άλλες σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και αυτοί που έχουν πληγεί από καταστροφικά γεγονότα όπως είναι ο καρκίνος, η τύφλωση ή η παράλυση, επανέρχονται χαρακτηριστικά, μετά από μια απαραίτητη περίοδο προσαρμογής, στο συνηθισμένο ή περίπου στο συνηθισμένο επίπεδο της ευτυχίας που ζούσαν από μέρα σε μέρα. Εάν λοιπόν έχουμε την τάση να επιστρέφουμε στη χαρακτηριστική μας βασική γραμμή της ευτυχίας, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες της ζωής μας, τι προσδιορίζει αυτή τη βασική γραμμή; Και, ακόμα πιο σημαντικό, αυτή η γραμμή μπορεί να τροποποιηθεί και να ανεβεί σε ένα υψηλότερο επίπεδο; Μερικοί ερευνητές έχουν πρόσφατα υποστηρίξει ότι το χαρακτηριστικό επίπεδο ευτυχίας ή ευεξίας ενός ατόμου είναι γενετικά καθορισμένο, τουλάχιστον μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Μελέτες όπως αυτή που έδειξε ότι οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι (που μοιράζονται το ίδιο γενετικό υλικό) τείνουν να έχουν πολύ όμοια επίπεδα ευεξίας - ανεξάρτητα από το αν είχαν ανατραφεί μαζί ή χωριστά - έχει οδηγήσει αυτούς τους ερευνητές να θεωρούν δεδομένο ένα βιολογικά καθορισμένο πλαίσιο ευτυχίας, που εγκαθίσταται μέσα στον εγκέφαλο κατά τη γέννηση.

Αλλά ακόμα και αν το γενετικό μας υλικό παίζει ρόλο στην ευτυχία - και δεν έχουν ακόμα αποφανθεί για το πόσο μεγάλος είναι αυτός ο ρόλος - υπάρχει μια γενική ομοφωνία ανάμεσα στους ψυχολόγους, ότι οποιοδήποτε κι αν είναι το επίπεδο της ευτυχίας με το οποίο μας έχει προικίσει η φύση, υπάρχουν βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να δουλέψουμε με τον "πνευματικό παράγοντα", ενισχύοντας τα συναισθήματα ευτυχίας μας. Αυτό συμβαίνει επειδή η ευτυχία που ζούμε καθημερινά προσδιορίζεται ως επί το πλείστον από τη στάση μας. Στην πραγματικότητα, είτε νιώθουμε ευτυχισμένοι είτε δυστυχισμένοι την οποιαδήποτε στιγμή, αυτό συνήθως έχει ελάχιστη σχέση με τις απόλυτες συνθήκες μας και είναι περισσότερο απόρροια μιας λειτουργίας του πως αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση μας, πόσο ικανοποιημένοι είμαστε - σε τελευταία ανάλυση - με αυτά που έχουμε.

Τενζίν Γκιάτσιο - Η τέχνη της ευτυχίας.

https://www.apenantioxthi.com/2019/07/prosarmogi.html

Ψυχανάλυσέ το «Χτύπημα» στο… σαράκι της αδικίας

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΔΙΚΙΑ



Ψυχαναλισέ το... 


"ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΣΑΡΑΚΙ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ"


❱❱ 7+1 tips που οδηγούν στο ξεπέρασμα της πίκρας και της απογοήτευσης από λόγια ή πράξεις που προκαλούν «πληγές»
Η αδικία είναι μια συναισθηματική κατάσταση η οποία μπορεί να μας κάνει να πονέσουμε πολύ. Μπορεί να πέσουμε σε βαριά θλίψη και να δυσκολευτούμε να προχωρήσουμε, αναζητώντας τη διόρθωση της αδικίας που βιώσαμε. Είναι αναγκαίο να προσπαθούμε να μάθουμε κάτι από την άδικη κατάσταση που ζήσαμε.
Φυσικά δεν είναι όλες οι μορφές και οι φάσεις αδικίας ίδιες, πολλές έχουν σοβαρές συνέπειες και επιπτώσεις, όμως οφείλουμε να βρούμε τρόπο για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να εξελιχθεί, διότι η αυτολύπηση οδηγεί σε αδιέξοδο.
Η θετική σκέψη μάς βοηθά να συγχωρέσουμε και να απελευθερωθούμε από την πίκρα και την απογοήτευση της άδικης στιγμής, ώστε να δυναμώσουμε και να συνεχίσουμε. Ακολουθήστε κάποια βήματα, ώστε να μην εξακολουθείτε να αισθάνεστε αδικημένοι:
1. Ξεχάστε τα μίση
Οταν περάσουν οι φωνές, οι αντιπαραθέσεις και οι απειλές, αφού εκφράσουμε όλα όσα νιώθουμε και θέλουμε να ακουστούν, έρχονται η σιωπή και ηρεμία. Ας θυμηθούμε ότι καμιά τρικυμία δεν κρατά για πάντα.
2. Διαλέξτε την ηπιότητα
Οταν μας θίγει κάποιος με τα λόγια ή τις πράξεις του, καλύτερα να το εκφράσουμε με ψυχραιμία και έπειτα να αποστασιοποιηθούμε. Ετσι συντονιζόμαστε με θετικά συναισθήματα και έλκουμε τη χαρά, τη γαλήνη, την ηρεμία και την καλοσύνη, αντί για μίσος, θυμό, πόνο και απογοήτευση. Αυτή την τεχνική αποστασιοποίησης προτείνουν κάποιοι θεραπευτές, με πυρήνα την αυτοβελτίωση.
3. Οχι στις επικρίσεις
Θα βρούμε γαλήνη και ισορροπία αν πάψουμε να κρίνουμε έντονα τους άλλους και εμάς. Αυτή η εσωτερική κατάσταση μας κάνει πιο ευτυχισμένους και συγκεντρωμένους στο πώς θέλουμε να πορευτούμε, παρά τις αρνητικές εμπειρίες. Αν θέλουμε η ζωή μας να είναι καλύτερη, χρειάζεται να αντικαταστήσουμε αυτές τις αρνητικές, αιχμηρές σκέψεις με σκέψεις θετικές, ρεαλιστικές και με συγκεκριμένες πράξεις.
4. Δοτικότητα
Τις περισσότερες φορές, όταν μας έχει θίξει κάποιος, νιώθουμε ότι μας έχει κλέψει και μας έχει εξαπατήσει. Ο εγωισμός μας έχει πληγωθεί, οι αξίες μας έχουν τσαλαπατηθεί. Προσπαθήστε να φανείτε δοτικοί συναισθηματικά και να προσφέρετε στον εαυτό σας τη δύναμη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσετε την ανατροπή και να φτιάξετε νέο πλάνο. Επιθυμήστε τη συγχώρεση ως μέσο για να ξεφύγετε από τη θλίψη της αδικίας.
5. Μη νιώθεις «θύμα»
Το κάνουμε συχνά και αυθόρμητα, κάτω από τον μανδύα της απογοήτευσης. Αντί γι’ αυτό, οι ψυχολόγοι προτείνουν: «Γίνε ένας άνθρωπος που αρνείται και αντιστέκεται να τον μειώσουν οτιδήποτε, οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε εξωτερική συνθήκη». Αν έχεις αυτοεκτίμηση και πιστεύεις στις δυνάμεις σου, αναγνωρίζοντας τα προτερήματα και τα ελαττώματά σου, θα δεις ότι είναι δύσκολο να σε αδικήσει οτιδήποτε και οποιοσδήποτε. Αν έχεις τον έλεγχο των συναισ
θημάτων σου, δεν επιτρέπεις σε κανέναν να σε μειώσει και να σε αδικήσει σκόπιμα.
6. Ζήσε στο παρόν!
Οταν δεν συγχωρούμε ύστερα από ένα χρονικό διάστημα κάποιον για κάτι που μας προκάλεσε ζημιά και μας αδίκησε, ζούμε εγκλωβισμένοι στο παρελθόν και μας είναι αδύνατον να είμαστε προσγειωμένοι στην παρούσα κατάστασή μας. Αν δίνουμε προσοχή, σκέψη και ενέργεια στις άδικες στιγμές που έχουν περάσει, τότε χάνουμε μέσα από τα χέρια μας το παρόν.
7. Ολα μπορεί να συμβούν
Τίποτα δεν συμβαίνει συγκυριακά και στην τύχη. Οσο δύσκολο κι αν είναι να το αντιληφθούμε, να το κατανοήσουμε για να είμαστε σήμερα εδώ όπου είμαστε, χρειάζεται να βιώσουμε και να περάσουμε μέσα από θετικές και αρνητικές καταστάσεις. Η ζωή είναι ένα μεγάλο παζλ βιωμάτων και συναισθημάτων! Αυτές οι δύσκολες στιγμές, τα ατυχήματα, οι αδικίες, οι ατυχίες, οι χωρισμοί, ο πόνος, οι απώλειες συνέβησαν για να μάθουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο ζωής και σκέψης μας.
8. Καλή προαίρεσηΕίναι η στιγμή να αποφασίσουμε να κρατάμε θετική στάση, να είμαστε σε μια διαρκή ετοιμότητα νοητικής κατάστασης και να μένουμε συνεπείς σε αυτή την απόφασή μας. Διώχνουμε τις αρνητικές σκέψεις, ακόμα και όσον αφορά εκείνους που μας έχουν πληγώσει και μας αδίκησαν. Η θετική σκέψη λειτουργεί υπέρ μας, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες, όπου κανείς δεν θα μπορεί να μας πληγώσει. Αλλά, ακόμα κι αν γίνει αυτό, εμείς να είμαστε θωρακισμένοι, έτοιμοι να το διαχειριστούμε και να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, ώστε οι άδικες πράξεις να μη μας επηρεάσουν – αντιθέτως, να προλάβουμε να ενημερώσουμε αυτόν που έχει σκοπό να μας πονέσει ότι δεν θα το πετύχει και ίσως χρειάζεται να το συζητήσουμε ή να τον βοηθήσουμε να το διορθώσει! Μη φοβάστε αν θα φανείτε αδύναμοι και πικραμένοι. Δεν υπάρχει άτρωτος και αλώβητος άνθρωπος. Ολοι πονάμε, όλοι αποτυγχάνουμε, όλοι αδικούμαστε, όλοι απογοητευόμαστε, όλοι πέφτουμε σε λάθη, όλοι κάποτε συμπεριφερθήκαμε επιπόλαια. Αν είναι δύσκολο να μιλήσετε σε κάποιον, μπορείτε να γράψετε τα παράπονά σας και τις
σκέψεις σας. Αφεθείτε και εκτονωθείτε!
MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος –Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου
https://streetlife.gr/
https://twitter.com/anthologion_gr

Οι Έλληνες γνώριζαν την Άλγεβρα πριν 2500 χρόνια και πολύ πριν του Άραβες

  Οι Έλληνες γνώριζαν την Άλγεβρα πριν 2500 χρόνια και πολύ πριν του Άραβες Facebook Twitter Αντίθετα με ότι πιστεύαμε ως σήμερα, η Άλγεβρα ...