Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

ΒΙΒΛΙΟ GUINNESS : Όλη η παγκόσμια πρωτοτυπία σε 14 στιγμιότυπα

Βιβλίο Guinness


Guinness Records λογότυπο


Όλη η παγκόσμια πρωτοτυπία σε 14 στιγμιότυπα
Το να μπεις στη διαδικασία να σκεφτείς, να οργανώσεις σπαταλώντας χρόνο και χρήμα και τελικά να υλοποιήσεις ένα ρεκόρ  Guinness δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά!
Ποιό ακριβώς είναι το απώτερο κίνητρο πίσω από κάθε τέτοια ενέργεια, δεν ξέρω.
Μάλλον η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει απώτερο και βαθύτερο κίνητρο!
Είναι απλά αυτό που βλέπεις, χωρίς περιττούς προβληματισμούς…

6 Φεβρουαρίου 2004
357 αλεξιπτωτιστές πέφτοντας με 112 μίλια την ώρα, σε απόσταση 10.000 ποδιών πάνω από μια αεροπορική βάση της Ταϋλάνδης, κατάφεραν να παραμείνουν πιασμένοι σε τέλειο σχηματισμό για περίπου 6 δεύτερα. Εντυπωσιακό!
Αλεξιπτωτιστές

29 Αυγούστου 2009
Ένας ηθοποιός, μίμος του Michael Jackson, γιορτάζει μαζί με άλλους 12.000 fans τα 51α γενέθλια του διάσημου τραγουδιστή, χορεύοντας το “θρυλικό” «Thriller» σε μια γιορτή που στήθηκε στο Μεξικό. Μεγάλη ταύτιση!
Michael Jackson

24 Νοεμβρίου 2010
Διοργάνωση Ινδών αυτήν τη φορά, με 20.483 σκακιστές, να επιδίδονται σ’ αυτό το άκρως εγκεφαλικό σπορ. Η εικόνα μιλάει από μόνη της!
Σκακιστές

20 Μαρτίου 2011
30.000 φανατικοί ψητάδες στην Αργεντινή θέλησαν να σπάσουν το ρεκόρ Guinness. Έτσι, οργάνωσαν το μεγαλύτερο Barbecue στον Κόσμο, ψήνοντας 13.713 κιλά βοδινό κρέας. Χορτοφάγος εκεί μέσα ούτε για δείγμα!
Αργεντίνικο barbecue

14 Σεπτεμβρίου 2011
Η τραγουδίστρια Christine Walton, η “Δούκισσα”, κατέχει την παγκόσμια πρωτιά για τα «μεγαλύτερα νύχια». Σταμάτησε να τα κόβει το 1990 και ιδού το αποτέλεσμα! Το άθροισμα του μήκους των νυχιών της καί από τα 2 χέρια είναι 6 μέτρα!!! Ισχυρίζεται ότι μαγειρεύει, καθαρίζει, παίζει πιάνο και πληκτρολογεί. Να την πιστέψουμε;
Christine Walton

6 Φεβρουαρίου 2012
Ένας «Δράκος» 800 περίπου μέτρων, φτιαγμένος από χαρτί, μπαμπού και ξύλο, παρέλασε το 2012, στα πλαίσια του “Lantern Festival”, στην κομητεία Gutian της Κίνας. Ευχάριστο θέαμα σε γενικές γραμμές…
ΚΙνέζικος Δράκος

20 Μαρτίου 2012
Ένα μοντέλο, η Emma, από τη Ρουμανία, φωτογραφήθηκε σε δρόμο του Βουκουρεστίου με το πιο μακρύ νυφικό στην ιστορία των “γαμήλιων δεξιώσεων”. Χρησιμοποιήθηκαν 4.700 μέτρα ύφασμα, χρειάστηκαν 1.857 βελόνες και παραδόθηκε μετά από 100 μέρες εργασίας. Αυτό κι αν ήταν μια άσκοπη δουλειά!  
Νύφη με πολύμετρη ουρά

18 Αυγούστου 2012
1.215 Ταϊβανέζοι γεωργοί φύτεψαν, σε περιοχή 20 στρεμμάτων (και όχι 5 που αναφέρεται συνήθως), σπόρους ρυζιού στον μοναδικό χρόνο των 16 λεπτών και 20 δευτερολέπτων. Εντυπωσιακή υπομονή και ταχύτητα!
Φυτεία ρυζιού

21 Οκτωβρίου 2012
Κάπου στη Βουδαπέστη, σ’ ένα φεστιβάλ, ο Attila Banyai άφησε ένα τεράστιο jeep να περάσει από πάνω του εις ένδειξη τρομερής αντοχής και δύναμης. Μόνο να μην πέσεις στα χέρια του!
Attila Banyai

28 Ιουλίου 2013
Στην Ταϊβάν 1.213 άτομα τοποθέτησαν ταυτόχρονα στο πρόσωπό τους μια μάσκα ομορφιάς. Μη ρωτάτε γιατί! Γιατί έτσι…
Μάσκες ομορφιάς

27 Οκτωβρίου 2013
Ο μαξιλαροπόλεμος αδιαμφισβήτητα είναι ένα ωραίο παιχνιδάκι. Την ίδια άποψη είχαν και 6.261 άτομα, που με τα μαξιλάρια τους παραμάσχαλα κατέβηκαν σε γήπεδο και όχι σε σπίτι ως είθισται, για να παίξουν. Και κάπου εκεί ανάμεσα, στο διάλλειμα ενός αγώνα μπέϊζμπολ στη Μινεσότα, ξεκίνησε το πάρτι!   
Μαξιλαροπόλεμος

8 Ιανουαρίου 2014
Στο Χονγκ Κονγκ της Κίνας, σε επιφάνεια 37 τετραγωνικών μέτρων, διάφοροι chefs τοποθέτησαν 20.647 κομμάτια sushi, δημιουργώντας το μεγαλύτερο μωσαϊκό του είδους στην ιστορία των ρεκόρ Guinness. Έχει ενδιαφέρον η τελειομανική διάθεση των sushi chefs!
Μωσαϊκό sushi

27 Μαΐου 2014
Ο Κινέζος Gao Bingguo κάλυψε το σώμα του με τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσών, 326.000 στον αριθμό, που θα μπορούσε άνθρωπος ποτέ να αντέξει. Η ψυχραιμία του αγγίζει τα όρια του ανεξήγητου!
Σμήνος μελισσών

4 Μαΐου 2015
Κι όμως το σκέφτηκαν κι αυτό! Σ’ ένα γήπεδο στην Κίνα 1.000 άτομα ταυτοχρόνως δέχτηκαν υπηρεσίες ομορφιάς από ειδικούς. Μόνο απορία σου προκαλεί το γεγονός!
Υπηρεσίες ομορφιάς

http://www.macroskopio.gr/el

4 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΦΕ

Τέρμα ο καφές: 

Αυτές οι τέσσερις τροφές θα σας δώσουν περισσότερη ενέργεια


    Δεν είναι μόνο ο καφές η λύση όταν είστε κουρασμένος και θέλετε να γεμίσετε τις «μπαταρίες» σας
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό "Focus", oι διατροφολόγοι προτείνουν τέσσερις εναλλακτικές τροφές οι οποίες μπορεί να δώσουν ακόμη περισσότερη ενέργεια.

    Εάν αρχίσετε να χασμουριέστε, για να αντέξετε το εργασιακό άγχος μπορείτε να καταφύγετε στις ακόλουθες λύσεις που είναι πολύ πιο νόστιμες και υγιεινές από την καφεϊνη:

1. Εσπεριδοειδή
    Τα εσπεριδοειδή είναι το φυσικό μας ξυπνητήρι. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, τα φρούτα όπως τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ ή τα πορτοκάλια έχουν διεγερτική δράση στο σώμα. Είναι καλύτερα να απολαμβάνετε ξινά τα φρούτα.
2. Σοκολάτα
    Καλά τα νέα για όσους δεν μπορούν να αντισταθούν στη σοκολάτα. Ποσότητες καφεΐνης εμπεριέχονται και στη σοκολάτα. Εννοείται πως, όσο πιο σκούρος είναι ο γλυκός πειρασμός, τόσο μεγαλύτερη είναι ποσότητα καφεΐνης που εμπεριέχει.
3. Μέλι
     Με το μέλι, η ενέργεια εκτοξεύεται!. Όπως συμβουλεύει ο διατροφολόγος Ματίας Ρίντλ από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, τρώγοντας μέλι αυξάνονται ραγδαία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, απελευθερώνεται πολλή ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πέφτουν εξίσου γρήγορα.Για το λόγο αυτό πεινάμε αρκετά γρήγορα.
4. Κόκκινο πιπέρι
    Προσφέρετε νοστιμιά στο φαγητό σας ρίχνοντας κόκκινο πιπέρι ή βάζοντας μία κόκκινη πιπεριά στο πιάτο σας ή και στο ποτό σας. Το μπαχαρικό αυτό εμπεριέχει αλκαλοειδή, όπως καψαϊκίνη, η οποία εκτοξεύει την αδρεναλίνη στο σώμα μας διεγείροντας τον οργανισμό. 


ΒΡΕΤΑΝΙΑ : 13 μήνες μετά την απόφαση για Brexit η ανεργία έπεσε σε χαμηλό 40 ετών ενώ μισθοί και στερλίνα εκτοξεύθηκαν!

Βρετανία: 

13 μήνες μετά την απόφαση για Brexit η ανεργία έπεσε σε χαμηλό 40 ετών ενώ μισθοί και στερλίνα εκτοξεύθηκαν! 

Αλλα τους έλεγαν οι νεοταξίτες... 

Εμείς τι κάνουμε;

Γράφει ο Θάνος

Η είδηση: 

Σε χαμηλό 40 ετών υποχώρησε η ανεργία στη Βρετανία το τρίμηνο που έληξε τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,3% που είναι και το χαμηλότερο από το 1975, δεκατρείς μήνες μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

Η μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας και οι μαζικές προσλήψεις αποτελούν ένδειξη ότι επίκειται και νέα αύξηση μισθών.

Μέχρι στιγμής ο βασικός μισθός αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας!

πηγή 

Το τι δούλεμα, απειλές και τρομοκρατία δέχθηκαν οι Βρετανοί για να παραμείνουν στην κατοχική νεοταξίτικη Γαλλογερμανική Ευρωπ. Ενωση δεν λέγεται...
Επιστήμονες, Καλλιτέχνες, ΜΜΕ, Πολιτικοί, Οικονομολόγοι, οι πάντες τους απειλούσαν ότι σχεδόν το νησί θα καταστραφεί...
Η οικονομία θα διαλυθεί....
Τα επιστημονικά προγράμματα θα σταματήσουν...
Μέχρι και οι γελοίες ενώσεις των ηθοποιών έλεγαν ότι τώρα δεν θα τους θέλουν στο Χόλυγουντ για ταινίες!!!!!

Είναι αφάνταστο το παραμύθι που προσπάθησαν να τους πουλήσουν για να μην ψηφίσουν υπέρ του Brexit...
Στο τέλος έβαλαν κι έναν ανεγκέφαλο ηλίθιο να σκοτώσει μια βουλευτίνα και μητέρα παιδιών για να μεταπειστεί ο βρετανικός λαός....
Αλλά άντεξαν... και μπράβο τους.

Και μετά την ψήφο και την απόφαση για Brexit που βρήκε φανατικά αντίθετους τους ευρωπαϊστές, τους νεοταξίτες και τα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών που έχουν πολιτογραφηθεί Βρετανοί, ακούστηκαν πάλι ένα σωρό τρελά πράγματα...

Μέχρι κι ο μουσουλμάνος αλλοδαπός δήμαρχος του Λονδίνου βγήκε και δήλωνε την απορία του, μήπως θα έπρεπε να ανεξαρτοποιηθεί το Λονδίνο από την Μ. Βρετανία, όπου λόγω του τεραστίου αριθμού λαθρομεταναστών το ΟΧΙ (δηλαδή κατά του Brexit) πήρε 60%!!!! 

Τα ίδια φυσικά και χειρότερα κραύγαζαν τότε στο ελληνικό δημοψήφισμα και οι οπαδοί του ΝΑΙ τον Ιούλιο του 2015....

Θα μας διώξουν από την ΕΕ, θα μας διώξουν από το ευρώ.... θα πεθαίνουμε στους δρόμους από την πείνα... θα καταστραφεί ολοσχερώς η οικονομία κλπ.... και άλλες αηδίες...
Ευτυχώς για αυτούς τους γελοίους προδότες, τελικά όπως αποδείχθηκε κι ο Συριζα ήταν μια απο τα ίδια και μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ μέσα σε ένα 24ωρο...

Τα έχουμε πει πολλές φορές...
Βγαίνουμε από το τρισκατάρατο ευρώ... και παίζεται και η θέση μας στην ΕΕ.... (γιατί καλύτερα να μην ισχύουν πολλές από τις προδοτικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι αλήτες προδότες ευρωραγιάδες πολιτικοί εδώ και 20 χρόνια... (π.χ. Δουβλίνου, Λισσαβώνας, Μάαστριχτ, Σένγκεν κλπ) πάμε στο εθνικό μας νόμισμα και μετά από, άντε ένα δύο χρόνια ταλαιπωρίας το πολύ, θα αρχίσει η ανάκαμψη... αναπόφευκτα...

Διότι πολύ απλά με την δραχμή θα πιάσουμε πάτο και θα επανεκκινήσουμε πραγματικά την οικονομία μας, ταυτόχρονα όμως με εθνική ανεξαρτησία.... κι όχι με τις καταστροφικές μεταρρυθμίσεις που μας επιβάλλουν οι ξένοι επικυρίαρχοι...
Μετά λοιπόν θα αναστραφεί το κλίμα και κάθε χρόνο θα είναι καλύτερα για την πατρίδα μας... 

Τώρα είμαστε σε ένα λούκι που κάθε χρόνο είμαστε χειρότερα από τον προηγούμενο...
Η ανεργία φουντώνει, επιχειρήσεις κλείνουν, μισθοί (ειδικά του ιδιωτικου τομέα) εξαφανίζονται... συντάξεις πέφτουν... τα πάντα διαλύονται χρόνο με τον χρόνο... δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία κλπ...

Και το κυριότερο διαλύεται δυστυχώς και ο Ελληνικός στρατός που διασφαλίζει την εθνική μας ακεραιότητα... (διότι η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία έχουν πάει ήδη περίπατο...)

Συνεπώς οι λύσεις όσο πάει και λιγοστεύουν και τα περιθώρια στενεύουν...
Θα ενεργήσουμε;
Τι περιμένουμε;

ΘΑΝΟΣ

http://koukfamily.blogspot.gr/

ΜΠΑΧΑΡΙΑ : ΟΙ ΠΙΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΙ ΤΟΥΣ !

Μπαχάρια: Οι ποιό αρωματικοί Συνδυασμοί τους!



 Μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη και το αλάτι. Χαμηλά σε θερμίδες και πολύ ωφέλιμα για την υγεία, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά δίνουν μοναδική γεύση στα πιάτα σας, αρκεί να ξέρετε πότε και πώς να τα χρησιμοποιήσετε.

Το άρωμα της βανίλιας και η οσμή του βασιλικού σάς προκαλούν να δοκιμάσετε ένα πιάτο, ενώ η ιδιαίτερη γεύση του πιπεριού και η μυρωδιά του σαφράν μπορούν να μετατρέψουν ένα συνηθισμένο φαγητό σε μια μοναδική γευστική εμπειρία. Οι σεφ γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες των μπαχαρικών και των μυρωδικών και τις χρησιμοποιούν για να αναδείξουν τα πιάτα τους. Άνηθος, γαρίφαλο, γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο είναι μερικά μόνο από τα βότανα που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύατε μέχρι σήμερα, προσφέροντας παράλληλα ποικίλα οφέλη στην υγεία σας. Με ποια φαγητά συνδυάζεται, όμως, κάθε μπαχαρικό, ποιο μυρωδικό θα αναδείξει τη γεύση της σάλτσας σας και ποιο θα απογειώσει τη γεύση των γλυκών σας;

Οδηγός μπαχαρικών

Μπαχαρικά
Είναι ορισμένα μέρη του φυτού (όπως ταμπουμπούκια, οι ρίζες, οι σπόροι, οι φλούδες). Χρησιμοποιούνται πάντα ξερά, για να δώσουν ιδιαίτερο άρωμα, χρώμα και γεύση στο φαγητό. Συνήθως τα συναντάμε σε μορφή σκόνης.

Γαρίφαλο
Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει σιρόπια γλυκών, ταιριάζει με το μήλο σε οποιαδήποτε μορφή του και συνοδεύει ιδανικά συνταγές με κρέας. Δώστε ιδιαίτερη γεύση σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί προσθέτοντας ένα καρφάκι γαρίφαλο. Ιδανικό και ως συνοδευτικό σε τσάι και αναψυκτικά.

Γλυκάνισο
Το συναντάμε κυρίως σε κινεζικές συνταγές. Ταιριάζει με σάλτσες σόγιας, αρνί, πάπια και γενικά με σκούρα κρέατα. Όλα τα μπαχαρικά που μοιάζουν με ξύλα (π.χ. το γλυκάνισο, η κανέλα, το γαρίφαλο) καλό είναι να βράσουν για να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέστε τα, λοιπόν, κατά το μαγείρεμα, την ώρα που βράζει ο ζωμός στον οποίο θα βάλετε το κρέας.

Θυμάρι
Γενικά έχει τη χρήση της ρίγανης (ταιριάζει, δηλαδή, σε σαλάτες, ντάκο κλπ.), αλλά πηγαίνει πολύ και με θαλασσινά. Είναι ιδανικό σε γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα.

Κάρι
Πρόκειται για ένα μείγμα πολλών μπαχαρικών με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και έντονη γεύση. Χρησιμοποιήστε το για να δώσετε άρωμα σε κρέατα και ρύζι ή ριζότο με λαχανικά. Ταιριάζει πολύ σε σάλτσες έθνικ κουζίνας με ντομάτα, ενώ γνωστοί σεφ το συνδυάζουν με γάλα καρύδας.

Κύμινο
Είναι ένα πολύ έντονο μπαχαρικό που κυριαρχεί στην ανατολίτικη κουζίνα. Βάλτε το στον κιμά ή πάνω από όσπρια στο φούρνο (π.χ. γίγαντες).

Μοσχοκάρυδο

Χρησιμοποιήστε το για να δώσετε άρωμα σε μπεσαμέλ, σε πιάτα με κρεατικά και σε πατατοσαλάτες.

Μπαχάρι
Προσθέστε το ολόκληρο σε σάλτσες, για να τις αρωματίσει και να τους δώσει πικάντικη γεύση.

Πάπρικα

Συνδυάζεται ωραία με αυγά, τυρί και κοτόπουλο, ενώ ταιριάζει σε ορισμένες συνταγές για ψάρι.

Πιπέρι μαύρο
Ταιριάζει σε όλα σχεδόν τα φαγητά. Πέρα από τη συνηθισμένη του χρήση, μπορεί να λειτουργήσει και ως κρούστα, προκειμένου να ψηθούν κρέατα ή ψάρια. Σπάστε κόκκους πιπεριού σε γουδί, πασπαλίστε το κρέας ή το ψάρι και από τις δύο πλευρές και αφήστε το να ψηθεί. Συνδυάζεται, επίσης, με ρικότα ψημένη στο φούρνο, ενώ για γευστικότατα ζεστά ζυμαρικά αρκεί να σοτάρετε πιπέρι, βούτυρο και σκόρδο.

Σαφράν (κρόκος)
Η ιδιαίτερη μυρωδιά του ταιριάζει γευστικά με το ρύζι. Χρησιμοποιήστε το, επίσης, με μαγιονέζα, για να φτιάξετε σάλτσα ψαριού.

Φάρμακα στο πιάτο σας
Τόσο τα μπαχαρικά, όσο και τα μυρωδικά, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Πρόσφατες, μάλιστα, έρευνες επιβεβαιώνουν και τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, αποδεικνύοντας ότι συγκεκριμένες ουσίες που περιέχουν (π.χ. καροτενοειδή, κουρκουμίνη, κατεχίνες) έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ορισμένα από αυτά (π.χ. η κανέλα, το γαρίφαλο, το κύμινο) θεωρούνται, επίσης, ισχυρά βακτηριοκτόνα και άλλα (όπως το γαρίφαλο) είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση τους.

Οδηγός μυρωδικών

Μυρωδικά
Θεωρούνται τα φύλλα ή άλλα τμήματα από τα φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται στη μαγειρική -φρέσκα ή αποξηραμένα (ολόκληρα ή ψιλοκομμένα)- ως γαρνιτούρα ή και μέσα στο φαγητό.

Άνηθος
Συνδυάζεται με καρότα, αρακά και αγκινάρες, αλλά και με ψάρια, κυρίως σε συνταγές που δεν περιέχουν ντομάτα. Προσθέστε τον σε κρύες πράσινες σαλάτες, όπως μαρουλοσαλάτα, σαλάτα με κολοκύθι και κρεμμύδι ή τουρσί. Ταιριάζει και σε σαλάτες με γιαούρτι (π.χ. γιαούρτι με παντζάρια), αλλά και σε κρύα πατατοσαλάτα. Χρησιμοποιήστε το ως γαρνιτούρα ή και μέσα στο φαγητό.

Βασιλικός
Η πιο διάσημη συνταγή του είναι η σάλτσα πέστο. Ταιριάζει, όμως, και με ντομάτες, μπιζέλια και κολοκυθάκια, ενώ γίνεται ωραίο ντρέσινγκ πάνω από λευκά ημίσκληρα ανάλατα τυριά (μοτσαρέλα, ημίσκληρο κατσικίσιο τυρί). Προσθέστε τον σε σούπες με βάση την ντομάτα (μινεστρόνε) και ρίξτε λίγες ψιλοκομμένες φούντες βασιλικού στη χορτόσουπα. Οι σεφ προτείνουν ψητές ντομάτες γκραντινέ με βασιλικό και μπισκότα από παρμεζάνα και βασιλικό.

Δάφνη
Είναι ιδανικό μυρωδικό για σούπες και κοκκινιστό.

Δυόσμος
Τα φύλλα του δυόσμου, φρέσκα ή αποξηραμένα, συνδυάζονται με πολλά φαγητά, λόγω του ευχάριστου αρώματός τους. Ταιριάζουν με τις ντομάτες (π.χ. γεμιστά), δίνουν έντονη μυρωδιά στον κιμά (σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, μπιφτέκια). Φτιάξτε κοκτέιλ (π.χ. mojito) ή αναψυκτικό δυόσμου προσθέτοντας μερικά του φύλλα σε πράσινο τσάι. Αποτελεί ωραίο συνοδευτικό και για φρουτοσαλάτες.

Δεντρολίβανο
Χάρη στην έντονη μυρωδιά του, αρωματίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα πιάτα σας. Προσθέστε ολόκληρα κλωναράκια δεντρολίβανου στην κρεμμυδόσουπα και χρησιμοποιήστε το σε σάλτσες για αρνί και κατσίκι.

Εστραγκόν
Πρόκειται για ακριβό και πολύ ανώτερο ποιοτικά μυρωδικό. Ταιριάζει με λευκές σάλτσες που συνοδεύουν ψάρι.

Κάππαρη
Δίνει γεύση στις σαλάτες σας. Θεωρείται, επίσης, ιδανική για σαλάτες λαχανικών με τόνο. Σε μορφή πολτού, χρησιμεύει ως βάση για σάλτσα πάνω από ψάρια φούρνου ή σοτέ.

Μαϊντανός
Η πιο αντιπροσωπευτική του χρήση είναι στη σαλάτα ταμπουλέ. Ταιριάζει με πατάτες, αλλά και με φαγητά που γίνονται γιαχνί ή στο φούρνο, με ψάρι πλακί ή αλά Σπετσιώτα. Προσθέστε μαϊντανό και στα φρέσκα φασολάκια.

Μάραθος

Είναι πιο αρωματικός από τον άνηθο και ταιριάζει πολύ με σαλάτες θαλασσινών (κυρίως με γαρίδες και κυδώνια).

Μέντα
Μοιάζει πολύ με το δυόσμο. Ταιριάζει ιδανικά με τις φρουτοσαλάτες, ενώ μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και στην παρασκευή ορισμένων γλυκών.

Μυρτιά
Δίνει ιδιαίτερο άρωμα στο ψητό κρέας.

Παπαρούνα
Ο παπαρουνόσπορος ταιριάζει πολύ σε κέικ, μπισκότα και κρέμες, ενώ δίνει ιδιαίτερη γεύση στο σπιτικό ψωμί.

Ρίγανη
Μπαίνει παντού. Ταιριάζει, όμως, κυρίως με ντομάτες (νωπές ή σάλτσες ντομάτας), πατάτες φούρνου και κοτόπουλο. Προσθέστε λίγη ρίγανη σε σαλάτες, σε μαρινάδες για ψητά κρέατα ή σε σούπες (π.χ. σε κρύα ντοματόσουπα ή πατατόσουπα).

Σέλινο
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμό στις σαλάτες, ενώ οι σπόροι του είναι ιδανικοί για κόκκινες σάλτσες λαχανικών, χορτόσουπες και φασόλια.

Σινάπι
Ταιριάζει ιδανικά με σάλτσες λαχανικών.

Τζίντζερ
Μπορείτε να το βρείτε σε σκόνη, ως τουρσί (που χρησιμοποιείται στο σούσι) ή γλασέ (καραμελωμένο). Με το τουρσί αρωματίστε λάδια, βάλτε το στη σαλάτα, χρησιμοποιήστε το για μαρινάρισμα ή προσθέστε το σε ρόφημα με λεμόνι, νερό και λίγο μέλι. Βάλτε το ψιλοκομμένο και λίγο τηγανισμένο πάνω από σαλάτα ή βράστε ζωμό από τζίντζερ και προσθέστε το σε κρέατα ή κοτόσουπα. Συνδυάζεται ωραία με χυλούς, ενώ δίνει άρωμα και στις κολοκυθόπιτες. Ταιριάζει πολύ και σε κέικ, μπισκότα και γλυκά.

Τσίλι
Δώστε εξωτική γεύση σε σάλτσες και σαλάτες προσθέτοντας λίγο τσίλι. Συνδυάστε το με χοιρινό κρέας ή σολομό και μαρινάρετε αρνίσια παϊδάκια με τσίλι και γιαούρτι. Αν σας αρέσουν τα πικάντικα πιάτα, ρίξτε μικρή ποσότητα σε σούπα από πιπεριές. Ταιριάζει, επίσης, σε φασόλια με κόκκινο κρέας (ραγού) και σε ζυμαρικά.

Φασκόμηλο
Ταιριάζει σε ιδιαίτερες συνταγές, όπως το χοιρινό σκαλοπίνι, γνωστό πιάτο της ιταλικής κουζίνας. Βάσει της λογικής που φτιάχνετε σνίτσελ, αντί για φρυγανιά, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο φασκόμηλο και τηγανίστε το κρέας μετά για να πάρει πιο έντονη γεύση.

Φινόκιο
Χρησιμοποιήστε το βολβό από το φινόκιο στο ψητό (κόψτε τη ρίζα σε τεμάχια και ψήστε τα στη σχάρα), ωμό (πολύ ψιλοκομμένο σε σαλάτες) ή ως βάση σάλτσας για ψάρια.

Αντί για ζάχαρη και αλάτι
Τα μπαχάρια μπορούν να σας φανούν χρήσιμα και στην προσπάθειά σας να μειώσετε τις ποσότητες ζάχαρης και αλατιού που καταναλώνετε καθημερινά. Το γλυκάνισο, το κάρδαμο και η κανέλα, αλλά και το γαρίφαλο, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο, είναι μπαχάρια με γλυκιά γεύση που δεν θα σας επιβαρύνουν με επιπλέον θερμίδες. Και στην περίπτωση που θέλετε να μετριάσετε το αλάτι στη διατροφή σας, υπάρχουν μπαχάρια που δεν θα σας απογοητεύσουν! Πιπέρι, σκόρδο, κάρι, κύμινο, σπόροι άνηθου, βασιλικός, τζίντζερ και κρεμμύδι θα αρωματίσουν το φαγητό σας χωρίς να νιώσετε την έλλειψη του αλατιού. Μάλιστα, στα ζυμαρικά μπορείτε να παραλείψετε τελείως το αλάτι και να ρίξετε λίγο βασιλικό, ρίγανη, μαϊντανό ή πιπέρι.

Τα μπαχαρικά των γλυκών

Βανίλια
Χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, για να δώσει άρωμα και γεύση σε τάρτες, παγωτά, μπισκότα και κέικ. Μπορείτε να την προσθέσετε, επίσης, σε ζεστές και κρύες σάλτσες, αλλά και σε ποτά. Βάλτε βανίλια σε συνταγές που περιέχουν αυγό, αφού το έντονο άρωμά της καλύπτει τη δυσάρεστη οσμή του αυγού. Προσέξτε, όμως, την ποσότητα που χρησιμοποιείτε, γιατί η βανίλια σε υπερβολική ποσότητα πικρίζει.

Κανέλα
Την κανέλα, αν και χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρκετών φαγητών, τη συναντάμε πιο συχνά στη ζαχαροπλαστική. Ταιριάζει σε γλυκά -κυρίως σιροπιαστά και πίτες φρούτων-, ενώ δίνει ιδιαίτερη γεύση και σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Συνδυάστε την, επίσης, με κοκκινιστά κρέατα.

Κάρδαμο
Βάλτε το σε τσάι και συνδυάστε το με φρουτοσαλάτες, παγωτά και γλυκά. 

http://tofagitotismamas.blogspot.gr/

Πηγή: vita.gr 

ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ..... Δεν φαντάζεστε ποιοί πλήρωναν φόρους

ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ..... Δεν φαντάζεστε ποιοί πλήρωναν φόρους

ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ..... Δεν φαντάζεστε ποιοί πλήρωναν φόρους


Το χρηματοπιστωτικό σύστημα των Αρχαίων Ελλήνων δεν ήταν στατικό αλλά εξελισσόμενο.

Κατά την περίοδο του 5ου αιώνα και ειδικότερα κατά την διάρκεια του «Χρυσού αιώνα του 
Περικλέως» (450 π.Χ. – 429 π.Χ.) οι Αθηναίοι ωφελήθηκαν οικονομικά από τις συνεισφορές 
των συμμάχων τους (Συμμαχία της Δήλου).
Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος πληρωμών για την κατασκευή του Παρθενώνα δόθηκε από 
αυτές τις συνεισφορές.
Γράφει ο  Δημήτρης Αναστασίου*
Φυσικά, εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο μία άλλη μεγάλη πηγή άντλησης 
εσόδων για το Αθηναϊκό κράτος ήταν τα μεταλλεία του Λαυρίου. Παρά την μεγάλη 
μεταβλητότητα που παρουσίαζαν κατά καιρούς τα κέρδη των, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός 
ότι τα μεταλλεία του Λαυρίου υπήρξαν μία από τις κύριες πηγές πλούτου της Αθήνας κατά την
 κλασική εποχή (5ος και 4ος π.Χ. αιώνας).
Περί τα μέσα του 4ου π.Χ αιώνα η Αθήνα έπαψε πια να αποτελεί μια Αυτοκρατορία και έτσι 
έπρεπε να χρηματοδοτήσει τις κρατικές της δαπάνες με τα δικά της μέσα. Χάρη των 
προσπαθειών δύο πολύ ικανών πολιτικών με εξαίρετες γνώσεις οικονομικών (Εύβουλος και 
Λυκούργος) κατάφερε να πετύχει τον σκοπό της.
Η διαχείριση των κρατικών δαπανών στην Αρχαία Αθήνα δεν ομοιάζει καθόλου σχεδόν με τον
 σημερινό τρόπο διαχείρισης κρατικών δαπανών. Στην αρχαία Ελλάδα και ειδικότερα στην 
αρχαία Αθήνα ήταν γνωστοί τόσο οι άμεσοι φόροι όσο και οι έμμεσοι. Ωστόσο για 
τους Αθηναίους (και όχι μόνον) των κλασικών χρόνων η άμεση φορολογία, τουλάχιστον σε 
θεωρητικό επίπεδο, θεωρούνταν προσβλητική και τυραννική. Η οποιαδήποτε φορολογία
 του σώματος, της εργασίας και της περιουσίας λογιζόταν ασυμβίβαστη προς την 
ιδιότητα του ελεύθερου πολίτη καθώς αντιμετωπιζόταν ως κάτι το ανελεύθερο. 
Ωστόσο στην πράξη δεν ήταν έτσι.
Η κρατική μηχανή δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς την επιβολή άμεσης φορολογίας,
 η οποία επιτρέπει μια ακριβέστερη πρόβλεψη των ποσών που πρόκειται να μπουν στον 
δημόσιο κορβανά και επιπλέον μια πιο προγραμματισμένη και απρόσκοπτη εκτέλεση των 
δημοσίων δαπανών. Έτσι και στην αρχαία Αθήνα οι άμεσοι φόροι δεν ήταν κάτι άγνωστο. 
Δυο τέτοιοι ήταν π.χ. το μετοίκιον και το ξενικόν, οι οποίοι όμως δεν αφορούσαν τους 
Αθηναίους πολίτες. Τον πρώτο τον πλήρωναν οι μέτοικοι, οι ξένοι δηλαδή που έμεναν 
μόνιμα στην Αθήνα και απολάμβαναν αρκετά δικαιώματα που τους παρείχε η Αθηναϊκή 
Πολιτεία. Ο δεύτερος επιβαλλόταν στους ξένους που τύχαινε να παρεπιδημούν στην 
Αθηναϊκή επικράτεια.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι «οικονομολόγοι» της τότε εποχής συμβούλευαν τους
 κυβερνώντες να θεσπίζουν μέτρα που να προσελκύουν όλο και περισσότερους μετοίκους στη
 χώρα ώστε αυτοί να γίνουν οι κύριοι… κουβαλητές των φορολογικών βαρών της Αθήνας! 
Υπενθυμίζω ότι οι μέτοικοι ασκούσαν συνήθως επαγγέλματα που για τις τότε αντιλήψεις δεν
 έχαιραν μεγάλης εκτίμησης, όπως π.χ. αυτό της εμπορίας. Ίσως να ήταν και αυτό ένας από 
τους λόγους που «νομιμοποιούσε» την επιβολή άμεσου φόρου στους μετοίκους. Άλλωστε σε
 άμεση φορολογία υπόκεινταν όλοι όσοι ασκούσαν ατιμωτικά ή τυχοδιωκτικά επαγγέλματα, 
όπως π.χ. αυτά του πορνοβοσκού ή του θαυματοποιού, και ας υπήρχαν ανάμεσά τους ακόμη 
και Αθηναίοι πολίτες.
Οι Αρχαίοι Αθηναίοι κατά το δεύτερο μισό του 4ου π.Χ. αιώνα ανέπτυξαν έναν έμμεσο 
τρόπο φορολόγησης των πλουσίων, γνωστός ως «Λειτουργίες». Ο φόρος αυτόν 
απευθυνόταν κυρίως στους πιο οικονομικά ευκατάστατους/εύρωστους Αθηναίους της εποχής
 εκείνης (~1.200 Αθηναίοι στον συνολικό πληθυσμό των 30.000 ατόμων).
Υπήρχαν πολλά διαφορετικά είδη από «Λειτουργίες». Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες που 
διέθεταν περιουσίες μεγαλύτερες των τριών ταλάντων έπρεπε να εκτελούν διάφορες υπηρεσίες
/«Λειτουργίες», όπως:
• Η χορηγία, η οποία συμπεριλάμβανε τη συγκρότηση χορού για τις δημόσιες γιορτές.
• Η γυμνασιαρχία, που υπέβαλε την υποχρέωση να εκπαιδεύονται στα γυμνάσια οι 
διαγωνιζόμενοι σε γυμναστικούς αγώνες.
• Η τριηραρχία. Η τριηραρχία αποτελούσε την σημαντικότερη και την πιο ακριβή υποχρέωση 
των τότε πλουσίων, ήταν μία υποχρέωση που αναλάμβανε ένας πλούσιος πολίτης να εξοπλίσει
 μια τριήρη (πολεμικό πλοίο) μόνο σε πολεμικές περιόδους.
• Η αρχιθεωρία, η αντιπροσωπεία δηλαδή που αποστέλλονταν στις τέσσερις μεγάλες 
πανελλήνιες γιορτές ή στη Δήλο και σε άλλους ιερούς τόπους. Στην περίπτωση αυτή, η 
πολιτεία κάλυπτε ένα μέρος από τα έξοδα.
• Τέλος η εστίαση ήταν η καταβολή των εξόδων για ένα γεύμα που παραθέτονταν την ημέρα 
μιας μεγάλης γιορτής σε όσους ανήκαν στην ίδια με το λειτουργό φυλή.
Επιπροσθέτως, ενώ οι «Λειτουργίες» ήταν εξαιρετικά ακριβές ποτέ δεν έπεσαν 
διαδοχικά στο ίδιο πρόσωπο, αλλά μόνο περιοδικά και μετά από μια διακοπή 
μερικών ετών. Εν τέλει, η φορολόγηση ήταν έτσι δομημένη που πάντα ήταν προς όφελος της
 πλειοψηφίας των κατοίκων. Τα φορολογικά βάρη λοιπόν στην Αθηναϊκή Δημοκρατία
 τα αισθάνονταν κυρίως οι «έχοντες και κατέχοντες».
Από την αρχαία Αθήνα δεν έλειπε και το κυνήγι των φοροφυγάδων, που συχνά έφθανε και
 σε ακρότητες. Οι φοροεισπράκτορες επιστράτευαν και μπράβους, που έμπαιναν με 
τη βία στα σπίτια και έψαχναν για χρήματα σε απίθανα σημεία. Έτσι, οι φοροφυγάδες
 για να γλυτώσουν έφθαναν συχνά στο σημείο να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να 
κρύβονται σε συγγενικά. Φυσικά, περιπτώσεις φοροδιαφυγής στην τότε εποχή ήταν τόσο λίγες
 που αποτελούσαν εξαιρέσεις και όχι κανόνα.
Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση, κατά την οποία η χώρα μας 
κατέχει πρωτιές φοροδιαφυγής στην Ευρωζώνη. Πέραν τούτου, οι Έλληνες πολίτες και οι 
επιχειρήσεις είναι κατά μέσο όρο οι πιο βαριά φορολογούμενοι ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ,
 ενώ οι δείκτες που δείχνουν τα φορολογικά οφέλη υπό μορφή παροχής δημοσίων αγαθών και 
υπηρεσιών είναι από τους χαμηλότερους μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Την ίδια στιγμή, αυτά 
τα υψηλά ποσοστά φορολόγησης οδηγούν τόσο σε λιγότερες επενδύσεις όσο και στην άνθηση 
της παραοικονομίας.
Μήπως λοιπόν φαίνεται αν όχι επιτακτική ανάγκη, τουλάχιστον ωφέλιμο οι σύγχρονες 
δημοκρατίες να πάρουν μαθήματα από το παρελθόν;
* Υποψήφιος Διδάκτωρ Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
arouraios.gr


Πηγή: https://greek1.blogspot.com/2017/09/blog-post_51.html#ixzz4t9tcMDzN 
®1Greek Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμη 
Under Creative Commons License: Attribution 
Follow us: @1_Greek on Twitter | 1greek on Facebook

Στον Βόλο το ιερό λείψανο του Αγ. Νεκταρίου

  Στον Βόλο το ιερό λείψανο του Αγ. Νεκταρίου Το Τίμιο Ιερό Λείψανο του Αγίου Νεκταρίου, του Επισκόπου Πενταπόλεως υποδέχεται μεθαύριο Δευτέ...